Om oss

Vi som driver Kittelbergets Gårdsmejeri heter Olde och Hjördis Ljuslin. Kittelbergets Gårdsmejeri är ett litet och personligt mejeri som fokuserar på känsla och kvalitet hellre än kvantitet. Här på gården tillverkar vi källarlagrade ostar, färskostar, smör, ostkaka, tjockmjölk, mm. Allt tillverkas från vår egen mjölk. Här kan du läsa mer om oss och om vår verksamhet.

Gården i Kittelberget tog vi över efter Hjördis föräldrar är 1975, då vi drabbades av "Gröna vågen" och bestämde oss för att flytta hem efter flera år i bland annat Haparanda, Stockholm och Ramsele.
Hjördis mamma var först tveksam till att lämna över gården till oss, med motiveringen att vi som utbildat oss inte skulle slita ut oss som bönder. Det är ju inget lätt liv, och hon önskade oss helt enkelt en  bättre framtid.

Istället började vi leta efter en annan gård där vi kunde bosätta oss och förverkliga våra drömmar. Vi hittade en gammal gård där husen endast bestod av väggar och tak, utan el och vatten. Denna gården blev det dock inget med, då Hjördis mamma i blotta förskräckelsen vid första besöket på gården fastslog att  "je må nå rädd deck una de hänne - dä får väl köp i Kittelbärgan då".
Så fick det bli, och de första korna och getterna köptes samma år (getterna har på senare år försvunnit från verksamheten). Samtidigt fick Hjördis anställning som lärare i skolan i Landön.

Under de första åren på gården låg fokus på att renovera ladugården och att bygga ut. Livet som bönder var spännande, men så småningom slogs vi av tanken att trots att vi levererat mjölk och arbetat med djuren i cirka tjugo år så visste vi inte hur man tillverkade ost. På så sätt väcktes intresset för att ysta egen ost, och vi byggde ett enkelt kokhus här på gården.
En del ostar blev riktigt bra, men framför allt var det roligt och något vi ville fortsätta med. Vi gick flera kurser och åkte även på en ostresa till Frankrike där tanken på att förädla vår mjölk själva förstärktes ytterligare. Hjördis gick år 1999 en mycket spännande och inspirerande fäbodkurs genom Eldrimner och vi har båda gått en kurs i småskalig livsmedelsförädling i Ås. Vi har fått mycket praktik i Skärvången och har haft flera mentorer runtom som har stöttat oss på vår resa.

Under årens lopp har vi utökat från våra första tre kor till idag ca 44 mjölkande kor plus ett antal ungdjur. Vi har övertagit arrendemark och byggt nytt. År 2005 bygde vi en ny ladugård, då vår förra ladugård från 1800-talet blev alltför tungarbetad. Strax därefter fick vi tillfälle att hyra ett av Eldrimners flyttbara mejerier och där sker vår tillverkning idag.
Hjördis har efter 31 år i skolan sagt upp sig som lärare, så nu arbetar vi tillsammans på gården på heltid.

ladugarden

mejeriet

Vi har lyckats bra med våra produkter, och har blivit prisade flera gånger i SM i mathantverk.

Större delen av våra produkter säljer vi på mässor och marknader, samt i butik på Åre/Östersund flygplats under del av året. Vi levererar även smör till restauranger i Stockholm och i Åre.
På lördagar finns vi på torget i Östersund.
Under några helger varje sommar bjuder vi in till vårt populära café då man naturligtvis även kan köpa våra produkter. Man kan även höra av sig till oss året runt och komma förbi och handla när vi är hemma.
En eller ett par gånger varje sommar kan man även deltaga i vår morgonmjölkning och frukost i det fria, då man till en låg kostnad har möjlighet att uppleva något som i dagens samhälle helt är på väg att försvinna.
Förutom mjölk- och ungdjuren på gården så har vi även häst, får, highland cattle, höns, kaniner, mm.

 

hjordis

mese

sommarcafe


Varmt välkomna till Kittelbergets Gårdsmejeri!
Olde & Hjördis